en / pl

Pozytywny wpływ kwasów omega-3 na organizm

Nie od dziś wiadomo, że to co wywodzi się z natury, najlepiej wpływa na ludzki organizm. Tak samo jest z kwasami z grupy omega-3, które można znaleźć w praktycznie każdej potrawie, którą spożywamy. Jakie korzyści dla ludzkiego organizmu ma odpowiednia ilość kwasów omega-3 i dlaczego warto dbać o ich odpowiedni poziom?

Niezależnie od panującej za oknem pogody, ludzki organizm nieustannie narażony jest na wszelkiego rodzaju infekcje. Dbanie o własne zdrowie powinno więc stać na pierwszym miejscu, ale praca czy domowe obowiązki sprawiają, że często o tym zapominamy. Czasami jednak wystarczy odrobina uwagi i koncentracji, żeby wrócić na odpowiedni poziom. Tutaj bardzo pomocne są kwasy z grupy omega-3, których działanie ma wiele korzyści dla organizmu.

Pozytywny wpływ kwasów omega-3

Wśród rodziny kwasów z grupy omega-3 należy wymienić : ALA (ALA (alfa linolenowy) oraz EPA (eikozapentaenowy) i DHA (dokozaheksaenowy). Pierwszy pozyskujemygłównie z produktów roślinnych, a  EPA i DHA z ryb. Każdy z nich wpływa istotnie na ludzki organizm sprawiając, że lepiej funkcjonuje mózg i organizm nie jest tak podatny na działanie stresu. Dieta, która zawiera w sobie odpowiednią dawkę kwasów z rodziny omega-3 pozytywnie wpływa także na kondycję kości i na pracę naszego serca. Jednocześnie, dieta bogata w kwasy omega-3 może zmniejszyć ryzyko wystąpienia następujących chorób:

  • niedokrwienia serca oraz miażdżycy
  • problemów typu alergicznego
  • nadciśnienia tętniczego
  • cukrzycy (Typu 2)
  • chorób związanych z zapaleniem jelit
  • związanych z pamięcią takich, jak demencja czy nawet choroba Alzhaimera

To jednak nie wszystko!

Poprawa wzroku

Dieta bogata w kwasy z rodziny omega-3 wpływa na poprawę wzroku ponieważ zawiera elementy, które są budulcem siatkówki oka. Dlatego też tak ważne jest, aby kobiety w ciąży spożywały posiłki, bogate w kwasy omega-3, gdyż dzięki temu ich dziecko będzie rozwijać się poprawnie. Dodatkowo, duży niedobór kwasów może prowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej i choć prawdopodobieństwo wystąpienia tego schorzenia jest znacznie większe u osób starszych, to o odpowiednią suplementację należy dbać w każdym wieku.

Lepsza praca mózgu

Ten jeden z najważniejszych organów w naszym organizmie potrzebuje odpowiedniego paliwa. Odpowiednio urozmaicona dieta, bogata w kwasy omega-3 wpływa na kondycję mózgu, a co za tym idzie na poprawę koncentracji podczas codziennych działań. Znacznie łatwiej przychodzi także nauka, co jest szczególnie ważne w pierwszych miesiącach życia człowieka, ale także w okresie dorosłym. Odpowiednio zbilansowana dieta wpływa pozytywnie na nasze wyniki w pracy, a tego już lekceważyć się nie powinno. Kwasy z rodziny omega-3 poprawiają ukrwienie całego mózgu, a co za tym idzie, przepływ bodźców nerwowych pomiędzy substancją białą, a szarą jest lepszy.

Mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na raka

Według badań, które zostały przeprowadzone przez naukowców z kanadyjskiego Uniwersytetu Guelph, odpowiednia ilość kwasów z grupy omega-3 w diecie, może nas uchronić przed rozwojem nowotworów. Okazało się, że kwasy wpływają na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego, a co za tym idzie, blokują także ścieżki rozwoju nowotworów. I to zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.

Nie da się więc zaprzeczyć, że kwasy z rodziny omega-3 mają ogromny i pozytywny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Należy więc dbać o to, by dostarczać do niego ich odpowiednią ilość.

Źródło: https://www.sciencedirect.com/

Back to home