Dobrze wiemy, że kwasy z rodziny omega-3 są niezbędne do tego, by ludzki organizm dobrze funkcjonował. Są także niezbędne do tego, by ten organizm mógł się rozwijać, a to oznacza, że dla kobiet w ciąży ilość kwasów omega-3 w diecie, powinna być na odpowiednim i zbilansowanym poziomie. Gdzie znajdziemy ich najwięcej i jak bezpiecznie dostarczyć je do organizmu?
Kwasy z grupy omega-3 możemy podzielić na trzy główne grupy. Pierwszą z nich jest ALA, czyli kwas alfa-linolenowy, którego ludzki organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Dwie kolejne, czyli kwasy EPA oraz DHA, mogą być już wytworzone na podstawie dostarczonego do organizmu ALA. Każda z tych grup powinna jednak znaleźć się w diecie, by ten mógł dobrze funkcjonować. Więcej o samym ALA możecie przeczytać TUTAJ. Ile potrzebujemy dziennie dostarczyć do organizmu kwasów z grupy omega-3?
Ile omega-3 potrzebujemy?
Według danych zebranych przez Dietetians of Canada, zapotrzebowanie na ALA ludzkim organizmie uzależnione jest od kilku czynników. Jednym z nich jest oczywiście wiek, ale wśród nich znajduje się także płeć. Dodatkowo, w przypadku kobiet, rozróżniono to jeszcze na moment, kiedy kobieta jest w ciąży lub karmi piersią. W obu wyżej wspomnianych przypadkach, zapotrzebowanie dziennie na ALA w organizmie jest większe.
Mężczyźni powyżej 19 roku życia – 1.6 grama dziennie
Kobiety powyżej 19 roku życia – 1.1 grama dziennie
Kobiety w ciąży powyżej 19 roku życia – 1.4 grama dziennie
Kobiety karmiące piersią powyżej 19 roku życia – 1.3 grama dziennie
Przedstawione wyżej wartości mogą się oczywiście różnić dla każdego człowieka, dlatego warto przed podjęciem jakichkolwiek czynności, skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
Gdzie znajdziemy omega-3?
Jak to wygląda w przypadku pokarmów, które spożywamy na co dzień? Gotowany karp o wadze 75 gramów, zawiera w sobie odpowiednio 0.26 gram ALA oraz 0.56 gram EPA/DHA. W gotowanych jajkach, wartości są już jednak zupełnie inne. 0.06-0.28 gramów dla ALA oraz 0.07 gramów dla EPA/DHA. Widać więc, że zapotrzebowanie na kwasy z grupy omega-3, wcale nie jest takie łatwe do zrealizowania z pomocą samej diety. Nawet tej odpowiednio zbilansowanej i właśnie dlatego tak ważne jest to, by dostarczać ALA do organizmu z wykorzystaniem zewnętrznych środków, takich jak koncentrat TriOmega czy suplementy diety.
Omega-3 dla kobiet w ciąży i karmiących
W przeprowadzonych na terenie Stanów Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii badaniach obserwacyjnych wykazano, że spożycie ryb przez matkę więcej niż dwa razy w tygodniu w wpływało na poprawę zdolności motorycznych wzroku u ich dzieci w wieku do 3 lat. Kolejne badanie wykazało, że mniejsze spożycie owoców morza podczas ciąży, prowadziło do zwiększonego ryzyka problemów z komunikacją wśród dzieci w wieku 6-18 miesięcy. I choć wspomniane wyżej badania przeprowadzane były metodą obserwacyjną, na konkretnej grupie kobiet, to ich wyniki można uznać za istotne. Wskazują na to, że odpowiednia ilość kwasów z grupy omega-3, może wpływać na zdrowie dzieci.
Jednak należy pamiętać, że kwasy z grupy EPA/DHA, które znajdują się w rybach, mogą mieć też negatywne skutki. Ryby poławiane są bowiem z różnego rodzaju łowisk, a te mogą być zanieczyszczone chociażby metalami ciężkimi. Dlatego wybierając suplementy, a już w szczególności te powstające w warunkach laboratoryjnych, ma się pewność, że nie zawierają one szkodliwych substancji. W przypadku ALA jest to jeszcze prostsze, gdyż to wytwarzane jest z m.in. nasion lnu oraz chia, które poddawane są dodatkowo obróbce technologicznej.
Należy pamiętać, że bezpieczeństwo, zarówno matek, jak i ich dzieci, powinno stać zawsze na pierwszym miejscu. ALA dostarczone w odpowiedniej ilości i w produkcie, który stoi na najwyższym poziomie, jest jednym z kroków, które warto rozważyć.
Źródło: Dietitians.ca / Narodowy Instytut Zdrowia Stanów Zjednoczonych (www.ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/#h2)
Powróć do strony głównej